01/03/2024

Hvordan har COVID-19 ændret motorløbenes afvikling

COVID-19 har påvirket vores hverdag på alle kanter. Det gælder både med arbejde og fritid. I en lang periode blev sportsbegivenheder aflyst eller udskudt, og det er først for nyligt at tilskuere er begyndt at få lov til at komme tilbage til lægterne. Hvordan har COVID-19 påvirket to af verdens største sportsbegivenheder med Formel 1 og Le Mans? Det kigger vi på nedenfor.

Sådan har COVID-19 vendt og op ned på hverdagen i Formel 1

Formel 1 er en af de få sportsgrene, som stadigvæk har meget strikse Covid-restriktioner. Ifølge McLaren-chefen Zak Brown mener han at det er på tide at der bliver lavet om på det. Tidligere på året skulle de vigtigste personer i F1 have diskuteret at løsne på restriktionerne. 

Brown har selv haft COVID-19, og han har tidligere udtalt at alle er enige om at COVID vil være en del af vores liv i lang tid, og derfor handler det om at lære at håndtere det og leve med det på ansvarlig vis. Formel 1 har fortsat stort set de samme restriktioner, som da pandemien var på sit højeste for 1-1,5 år siden. De har en såkaldt beskyttende boble til at undgå at der opstår smittespredninger. 

Dog fører det til en isolering af sponsorer og gæster med sportsudøverne, som kan påvirke sporten på negativ vis. Brown har fremhævet hvordan stort set alle på golfens PGA-tour er vaccinerede og at IndyCar-serien i USA ikke længere tester deltagerne for COVID-19. Derfor stiller han spørgsmålstegn ved hvorfor vaccinerede F1-teammedlemmer stadigvæk skal isolere sig, når det ikke engang er en restriktion i nogle af de lande, som der køres i. Denne debat er stadigvæk i gang på skrivende fod og F1-organisationen har blandt andet udtalt at der er lang vej igen.

Le Mans fik sine tilskuere tilbage 

I 2020 blev Le Mans først udskudt og derefter kørt uden tilskuere. Heldigvis kom der tilskuere tilbage ved Le Mans løbet på 24 timer i 2021, hvor der kunne blive plads til omkring 50.000. Det var omkring 20 procent af kapaciteten, som normalt fyldes op til randen. Som regel er der omkring 250.000 tilskuere til Le Mans, men sådan ligger landet altså ikke, når der er en verdenspandemi med Corona. 

Udover antallet af tilskuere, har COVID-19 også ført til at alle skulle testes med et Coronapas for at kunne se Le Mans i juni måned. Her kunne de tilskuere desværre ikke opleve koncerter, som der ellers har været ved Le Mans ved tidligere udgaver af løbet. Desværre var der heller ikke en kørerparade midt i byen i Le Mans, eller mulighed for at tilskuerne kunne overvære testdagen. Ligesom i Formel 1, sørger organisationen også for at forebygge smittespredning. Det betyder at der var lukket adgang til paddock-området samt Village, hvor de dygtige sportsudøvere befandt sig i forbindelse med løbet. 

Der er altså mange ting, som var anderledes ved Le Mans i 2021, sammenlignet med tidligere udgaver af det verdensberømte løb. Forhåbentligt vil der være flere festligheder ved Le Mans i 2022. Det kommer naturligvis alt sammen an på hvordan verden ser ud til den tid.