30/04/2024

Hvilke slags motorcykelløb findes der?

At have mange valgmuligheder kan være fantastisk – når jeg for eksempel vil spille bingo, har jeg forskellige online muligheder at vælge imellem. Jeg ender altid med at besøge Maria Bingo, men ikke desto mindre kan jeg godt lide at have muligheder for at browse. For dem, der kan lide motorcykelløb, er valgmulighederne også uendelige. Der er findes nærmest så mange motorcykelløb at vi ville kunne skrive en bog om dem. Til at starte med kan du læse om en række af de store motorcykelløb nedenfor. 

Road Racing

Det er passende at lægge ud med ”Road Racing”-kategorien, som blandt andet er kendt for at være overkategori til Motorcycle Grand Prix og Superbike. Generelt set handler Road Racing om løb på veje. Det kan både være på en lukket bane eller på gaderne i byen, hvor de offentlige gader naturligvis lukkes ned for offentligheden i forbindelse med løbet.

Motorcycle Grand Prix

En af de mest populære kategorier af motorcykelløb, som hører til ”Road Racing”-kategorien, er Motorcycle Grand Prix. Det kender du sikkert som MotoGP, men det indebærer meget mere end det verdensberømte motorcykelløb. I kategorien for Motorcycle Grand Prix er der først og fremmest Moto3 og Moto2, som er de mindre kategorier sammenlignet med MotoGP. 

Moto3 blev introduceret i 2012 og det er klassen med motorcykler med en enkelt-cylinder på 250cc. Ikke alene er denne klasse for de mindre motorcykler. Det er også for de yngre motorcykelkørere. Der er et loft på 25 år gammel for nye kørere, mens eksisterende kørere må være op til 28 år gamle. 

Der er som sagt også Moto2, som blev introduceret af Dorna Sports i 2010. Det er klassen for sportsmotorcykler med 600 cc. Sidst, men absolut ikke mindst, er der altså også MotoGP. Det er den højeste kategori i Motorcycle Grand Prix-kategorien. 

Supersport racing 

Du kan også blive tilskuer til motorcykelløb i kategorien Supersport Racing. Her skal sportsudøverne på banen dyste med en motorcykel på mellem 250 og 600 cc, når der er tale om maskiner med fire cylindere og 600 og 750 cc, når der er tale om en V-twin motor. 

Sidecar racing

Søger du et mere humoristisk indslag, kan du også overveje at blive tilskuer til Sidecar Racing. Her dystes der i pudsige biler, som ligner en blanding af Gokarts og motorcykler. I denne underkategori dyster en kører og en passager, som arbejder sammen. De skal koordinere sig på perfekt vis for at vinde løbet. 

Motocross

Måske har du hørt om Motocross i flere forskellige sammenhænge. Her er der tale om motocrossbaner, som kan designes på flere forskellige måder med sand, mudder, græs osv. Der er to forskellige underkategorier i form af Supercross og Supermoto, som du kan læse om nedenfor.

Supercross 

Først og fremmest er der som sagt Supercross. Det kaldes også for SX og det er indendørs motocross. Man kan sige at dette er en motorsport som er mere teknisk og rytmisk for dem som dyster på banen. Typisk konkurreres deres i lukkede eller åbne arenaer samt stadioner som fx i Jyske Bank Boxen i Herning. 

Supermoto

En anden populær MC-kategori er Supermoto. Den er egentlig af fransk oprindelse, og blev kaldt for Motard i tidernes morgen. Men da den blev internationaliseret blev den omdøbt til Supermoto. Denne kategori er en blanding af Road Racing, Speedway og Motocross. Her dyster sportsudøverne på en bane med en sektion med asfalt (Road Racing), en anden sektion med jord (motocross) og til sidst svinges der på samme måde, som du måske kender fra Speedway. 

Track Racing

Det fører os videre til den næste kategori, som kaldes for ”Track Racing”.

Speedway hører blandt andet til kategorien for ”Track Racing”, der kan oversættes til at foregå på en bane. Her kan sportsudøverne give den gas på græs, jord og endda is. 

Ice speedway er en interessant kategori, som ikke overraskende minder om Speedway. Her er der naturligvis tale om sportsmotorcykler, som er designet til at køre på is. Blandt andet designes de med metalpigge på dækkene.