22/04/2024

Alt om Giacomo Agostini

Italienske Giacomo Agostini betragtes af flere som værende den bedste Grand Prix racerkører nogensinde. Men hvem er han? Du kan læse alt om legenden nedenfor.  

Hvor voksede Agostini op?

Giacomo ”Ago” Agostini blev født den 16. juni 1942 i Brescia i Lombardiet i Italien. Agostini er den ældste af fire brødre, og han brugte en stor del af sin barndom på at konkurrere med dem for at være den bedste. 

Først brugte han tid på at klatre, og derefter fandt han en interesse i motorcykelløb. Den interesse voksede nærmest kun i takt med at hans far ikke var vild med ideen om at sønnen skulle deltage i de løb, og faderen forsøgte at overtale ham til at stoppe. 

Sådan startede motorsportskarrieren

Det stoppede dog ikke Agostini, som gik hen og vandt det italienske 175cc mesterskab i 1963. Herefter fik Agostini sit gennembrud på Moroni-holdet, da Tarquinio Provini forlod dem til fordel for Benelli. Det førte til at Morini hyrede den unge og talentfulde Agostini, som imponerede med at vinde det italienske 350cc mesterskab i 1964. Det samme år endte han på en flot fjerdeplads ved det italienske Grand Prix i Monza. 

Agostinis F1 sæson 

Agostini forblev aktiv i perioden mellem 1964 og 1977 hvor han vandt 350cc mesterskabet syv gange og 500cc mesterskabet otte gange. Herefter nød Agostini en kort F1-karriere hvor han dystede i 23 løb i det britiske Formel 1 mesterskab. Dog vandt han ikke et løb, og han besluttede at ende sin karriere som aktiv racerkører i 1980. 

Den nye rolle som teamleder 

Agostini nåede kun at holde en kort pause fra motorsportsverden. I 1982 vendte han tilbage til rampelyset i en ny rolle som teamleder for Marlboro Yamaha. I den forbindelse vandt han blandt andet tre yderligere 500cc titler med Eddie Lawson. Sammen med holdet kunne Agostini også fejre mesterskaber ved Daytona Formel 1 i 1982, 1983, og 1984. Et par år senere stod han også for Marlboro Yamaha 250cc holdet, som kunne flotte sig med racerkørere som Martin Wimmer, og Luca Cadalora. 

Den bedste Grand Prix racerkører nogensinde

Det kan konkluderes at Ago muligvis er den bedste Grand Prix racerkører nogensinde. Sådan har det amerikanske motorcyklistforbund (AMA) blandt andet beskrevet den italienske legende. Faktisk er han også blevet kåret som en FIM legende for sine præstationer i motorcykelsportens verden. Her blev det til 122 Grand Prix mesterskaber og 15 verdensmesterskaber.

Desuden var Giacomo Agostini heller aldrig bange for at dele sin mening. Faktisk smed Ago noget af en bombe, da han annoncerede at han aldrig ville køre et løb igen på Isle of Man TT. Det kom efter at hans ven Gilberto Parlotti mistede livet på netop den banen i et løb i 1972. Ago følte at banen var usikker at køre på, og det var en kontroversiel holdning, da det var en af de mest prestigerige baner på daværende tidspunkt. Agostino blev støttet af andre racerkørere og i 1977 blev banen fjernet fra kalenderen.

Måske er det netop de ben i næsen, der har gjort at Agostini altid har været en sand legende.