01/03/2024

Bobslædesportens historie

Selvom at danskerne ikke dyster meget i bobslædesporten, er det en populær sport i Danmark og andre steder i verden. Der er fart over på feltet og det er en pudsig opsætning, som tiltrækker masser af opmærksomhed. Men hvordan opstod det hele? Det kan du læse om nedenfor.

Hvornår opstod bobslædesporten?

Først og fremmest kommer ordet bobslæde fra det amerikanske ord bobsled, som til dels betyder at bevæge sig hurtigt (bob) og slæde (sled). Sportsgrenen har eksisteret i lidt over et århundrede. Først blev der dystet bobkørsel på særlige baner i Sankt Mortiz i 1902. Derefter blev sportsgrenen hurtigt inkluderet i det olympiske program i 1924. Det samme år blev den internationale bobslædeorganisation International Bobsleigh & Skeleton Federation stiftet. 

Banen i bobslædeløb 

Der er naturligvis regler for hvad der dystes i og på i bobslædeløb. Ved internationale konkurrencer som fx vinter-OL skal bobslædebanen minimum være 1,5 kilometer lang. Desuden skal den have mindst 15 kurver med venstre- og højresving, som varierer i forhold til sværhedsgrad. 

Hold i bobslædeløb

Mændene dyster først og fremmest i firemandsbob. Den bob skal være 3,80 meter lang og 67 bred. Desuden må besætningens samlede vægt sammen med bobben højst nå op på 640 kg. Mændene kan også dyste i tomandsbob. Deres ”køretøj” kaldes for en boblet. Den er 2,70 meter lang og ligeledes 67 cm bred, og her må vægten højst nå op på 390 kg. I 2002 blev det indført at kvinder også kan dyste i tomandsbob ved vinter-OL.

Bobslæden styres af ham eller hende, der kaldes for piloten. Den bagerste dame eller mand kaldes for bremseren. Han eller hun står for at styre den påmonterede stang, som kan benyttes til at skære ned i banen af is.

Den pudsige historie om Jamaicas bobslædehold

Jamaica bliver ofte nævnt i sammenhæng med bobslæde. Det skyldes først og fremmest at Jamaica flere gange har været blandt verdens bedste i denne sportsgren, som overrasker mange. Traditionelt set stiller eksotiske lande som Jamaica ikke op i mange vintersportsgrene som fx bobslæde. 

Det var amerikanske George Fitch, som tog initiativ til det hele. Fitch var tilskuer ved et sæbekasseløb på Jamaica i 1987. I den forbindelse hørte han om de høje forventninger til Jamaicanske sportsudøvere ved sommer-OL, og derfor opfordrede han landets bedste sportsudøvere til også at overveje vinter-OL. Her endte de med at fokusere på bobslæde, blandt andet på grund af de populære traditionelle sæbekasseløb i Jamaica. 

I slutningen af firserne var Jamaica med til at dyste om medaljerne i kategorien bobslæde ved vinter OL i 1988. Mens det ikke blev til medaljer, blev det til startskuddet på flere succesrige år for bobslædesportsudøverne i Jamaica, som blandt andet vandt guld ved World Push Championships i Monaco i 2000.

Danmark drømmer om at kvalificere sig til vinter-OL i bobslæde

Der er heller ikke meget sne og is til at træne bobslædedisciplinen i Danmark. Alligevel drømmer Bobslæden Danmark om at kvalificere sig til OL i 2026. De kalder sig for Danmarks nyeste landshold, som består af fem atletikudøvere og en vægtløfter. Det bliver spændende at følge Bobslæden Danmark i de kommende år.