22/04/2024

9 forskellige slags racerløb&nbsp

Måske kender du mest racerløb i forhold til Le Mans, Formel 1, Copenhagen Historic Grand Prix og andre berømte løb. Men vidste du at der findes op til ti forskellige former for racerløb? Nedenfor kan du få en kort beskrivelse af ni forskellige slags motorløb.

Open Seater løb

Først og fremmest er der de såkaldte ”open seaters” løb, som hurtigt opstod i takt med at bilindustrien voksede. Der er tale om en af de hurtigste og mest ekstreme former for racerløb. Tag blot Indy Cars, Formel 1, Formel 2 og Formel E, som er glimrende eksempler på Open Seater løb. 

Touring Car

Ikke alle racerbiler ser avancerede eller meget tekniske ud. Der er racerløb, som involverer Touring Cars, der minder om en standard bil. Faktisk bliver det også kaldt for racerløb i standardvogne på dansk.

Rally 

I Europa er vi især glade for rally motorsport. Denne slags racerløb har været en integreret del af motorsporten siden 1950’erne. Her kommer sportsudøverne ud i udfordrende terræn, hvor det naturligvis handler om at komme først i mål.  

NASCAR 

NASCAR er en af de verdens største motorløb, og det har også sin egen kategori på listen over ti forskellige slags racerløb. NASCAR bliver mest kørt i USA, hvor du kan få en oplevelse for livet ved at rejse over på den anden side af Atlanterhavet. 

Prototype racerbiler 

Ifølge motorsportsforbundet FIA kaldes Le Mans-klassen for LMP. Det står for Le Mans Prototype. De biler bruges naturligvis til 24 timers Le Mans, samt Sebring. Du kan også overvære Prototype racerbiler i den amerikanske Le Mans-serie. 

Drifting

Drifting er en af de nyeste former for racerløb. Denne slags motorsportsløb er især vokset i løbet af det seneste årti. Her handler det om at køre sidelæns. Denne pudsige form for kørsel tiltrækker naturligvis mange nysgerrige øjne. Det er også en meget udfordrende måde at køre på. Hvis du ønsker at overvære drifting helt tæt på, kan du overveje at rejse til Japan. Der er denne motorsport blevet utrolig populær især blandt de yngre bilentusiaster. 

Dragracing

Har du hørt om Dragracing? På engelsk kaldes det også for Top Fuel Dragsters.

Det er en hastighedskonkurrence med motorcykler, biler eller endda speedbåde. Ordet “drag race” kommer fra ”drag”, som kan oversættes til gammel bil og ”race”, som dækker over løbet. 

Her er der tale om en motorsport, som går helt tilbage til Californien i USA i 1920’erne. Klassen med mest fart over feltet er Top Fuel, hvor de cigarformede køretøjer kan køre med helt op til 500 kilometer i timen. Derfor er det især en interessant tilskuersport for dem, som er ekstra vilde med lynhurtige konkurrencer.

Off-Road racerløb

Firhjulstrækkerne har bragt Off-Road racerløb i rampelyset. Dog har denne slags racersport eksisteret i mange år, men det er først indenfor nyere tid at det har tiltrukket tilskuere og store sponsorerer. Off-road motorsport bliver ofte fejlagtigt forvekslet med rally løb. Dog er der en enorm forskel på racerbilerne, som du hurtigt vil lægge mærke til. 

Cup Racerbiler 

Cup racerbiler minder i høj grad om de biler, som du ser i store racerløb. Hele konceptet opstod i forbindelse med at mange store foretagender har tiltrukket alle de store sponsorerer, og derfor har mindre bilproducenter valgt at fokusere på Cup-bilerne. 

Her bunder forskellen typisk i dæk og affjedring. Med Le Mans, Formel 1 og andre store motorsportsløb i rampelyset, vil du sikkert ikke fokusere på Cup i den sidste ende. Men det eksisterer under alle omstændigheder.