06/12/2024

Sådan har Coronapandemien påvirket sportens verden

Coronapandemien har påvirket hele verdensbefolkningens hverdag. Det gælder også, når vi kigger på sportsbranchen, som ligesom andre brancher har lidt. Nedenfor kan du læse om hvordan den globale pandemi har påvirket begivenheder og dagligdagens gang i fodbold, atletik og andre sportsgrene.

Sportskalenderen blev vendt op og ned

Først og fremmest har Coronapandemien ført til at sportskalenderen er blevet påvirket i høj grad. Europamesterskabet i fodbold for herrerne blev rykket fra 2020 til 2021, og damernes EM blev rykket fra 2020 til 2022. 

De Olympiske Lege blev for første gang i historien udskudt og afholdt uden tilskuere i 2021, da det ellers var planen at der skulle have været OL i Tokyo i 2020. På mindre plan er der et hav af sportsbegivenheder som fx maratonløb og andre løb, der er blevet aflyst eller udskudt. Det påvirker naturligvis sportens sektor og generelt økonomien.

Større fysisk afstand mellem spillere og fans

Af naturlige årsager er der kommet en større fysisk afstand mellem sportsstjernerne og deres fans. Sportsmænd og kvinder omgås i mindre grad deres fans for at undgå at blive smittet og syg og dermed ikke kunne udføre deres arbejde. Derfor har fans nu mindre chancer for at møde deres idoler i levende live.

Sportsudøvere kommer nærmere sine fans på de sociale medier

Til gengæld har fans fået en større mulighed for at lære sine idoler at kende online. Tag blot hele Danmarks fodboldtalent Joachim Mæhle, der streamer at han spiller Football Manager på platformen Twitch. En anden populær dansk fodboldspiller Martin Braithwaite er tit live på Instagram, hvor han lader fans komme helt tæt på.

Generelt bruger sportsudøvere på tværs af alle sportsgrene i højere grad såvel Twitch som Instagram som TikTok og YouTube til at udvide deres forretning, og bygge et stærkere bånd til fans.

Derfor kan man sige at der også er kommet gode ting ud af at være mere online. 

Fodboldklubberne er blevet hårdt ramt 

I Europa er det blevet standard at verdens bedste fodboldklubber giver spillerne tårnhøje lønninger. Det blev hurtigt et problem da der pludseligt blev lukket for fodboldstadionerne. Tag bare FC Barcelona hvor spillernes lønninger udgør 103 procent af de samlede indtægter i den catalanske fodboldklub. Derfor er spillere som Gerard Pique gået ned i løn i et forsøg på at redde klubbens økonomi. 

Ikke alle fodboldspillere vil vaccineres 

I USA er Kyrie Irving blevet suspenderet, da han afviser at blive vaccineret mod COVID-19. På den anden side af Atlanterhavet er der mange fodboldspillere, som får lov til at spille uden en vaccine. Tal indikerer at kun en tredjedel af spillere i Premier League er blevet vaccinerede. Kun syv ud af de 20 Premier League hold har vaccineret over halvdelen af deres trupper.

Pandemien fører altså også en til en problemstilling om hvad sportsklubberne skal gøre i forhold til vaccinen.